Vízgondok Gyálon és Vecsésen

 

2019-ben arra lettünk figyelmesek, hogy egyre több panasz jelent meg a gyáli és vecsési fb oldalakon ivóvizünkkel kapcsolatban. Előbb az Eleven Vecsés,később az Eleven Gyál is elkezdett foglalkozni a vízügyi gondokkal. Mi, gyáli elevenek összefogtunk a vecsési civilekkel, hogy utána járjunk, miért vannak ezek a problémák, miért rendszeresek a csőtörések, miért zavaros, büdös a víz, milyen károkat okoz, mennyire befolyásolja egészségünket.

Néhány vecsési vízmintát elvittünk megvizsgálni független laboratóriumba. Az eredmények ismeretében további lépéseket tettünk. Felkerestük a DPMV vízszolgáltatónk főmérnökét, majd igazgatóját. Tárgyalásokat folytattunk a problémákról. Kiderült, hogy nehéz helyzetben vannak, ezért csak a minimális karbantartási-hibaelhárítási feladatokat tudják elvégezni Vecsés és Gyál területén. Sőt, a probléma nem csak minket érint, országos jelenség!

 A vízhálózat öreg, elavult. Nincs anyagi lehetőség cserére, csak a legszükségesebb hibaelhárításra. Olyan mértékű adóval terheli az állam, nem csak a mi szolgáltatónkat, hanem az összes önkormányzati vízszolgáltatót, amit nem tud kitermelni. Pl. közműadó, áfa, rezsicsökkentésből adódó pluszköltségek, szakemberhiány.

Az Eleven Vecsés civil szervezet találkozót beszélt meg a vecsési polgármesterrel, hogy felmérje, milyen intézkedések történnek ez ügyben. Polgármester úr is tisztában van a problémákkal, kért tervezetet a szolgáltatótól a hálózat cseréjéről, ill. egy vas-mangántalanító telepítéséről. Ezek költségvetése el is készült, de az anyagi fedezet jelenleg nem áll rendelkezésre.

A vecsési civil szervezet vízproblémával foglalkozó csapata továbbra is napirenden tartja a vízzel kapcsolatos kérdést, ehhez csatlakozott az Eleven Gyál civil csapata is.

 Víz csapatunk közös (Gyál-Vecsés) fb. oldalán, Közös gyáli és vecsési víz csapatunk Facebook-oldalán, valamint az Eleven Vecsés –Eleven Gyál Facebook-oldalainkon  folyamatosan kommunikálunk vízügyben.

A fenti problémákból kiindulva 2021. 11.20-án egy akció konferencia keretein belül megalakult a Víz Koalíció, melynek FB oldalát itt érheted el. 

A peticiónkat pedig itt tudod aláírni: 

https://szabad.ahang.hu/p/tisztavizet

 

Készítettünk egy panasz minta levelet, amit a szolgáltatónak be lehet küldeni. Írtunk vízvizsgálati felhívást is, ha zavaros, problémás a víz, vízminta vételre szakemberünk azonnal kimegy, és a mintát akkreditált vizsgálatra beküldi.

A levelet itt lehet elérni:

https://elevengyaliak.hu/ivoviz-panaszminta/