Autópályazaj ügy

Sajnos Gyál autópályák gyűrűjében helyezkedik el. Egyik oldalról az M0 máshol pedig az M5 okoz kellemtlenséget. Számos területen napi szintem problémát a folyamatosan zugó morgó autók zaja és szálló por. Két megoldása létezik enne a helyzetnek, az egyik a zajvédelőfal felépítése, a másik pedig fasokorok telepítése. Mind a kettőre szükség van, hiszen a klimaválság kezelésének egyik legfontosabb alappíllére a fák ültetése, amely nem csak a hűti a levegőt, hanem megköti a port, és hangszigetel is, ám sajnos, ahhoz hogy ezek a fák valóban hang problémát is megoldják, ahhoz több évtizedeseknek kell lenniük, így az valós és azonali megoldás a zajvédőfal lenne.

Kutatásunk során megtudtuk, hogy zajvédőfalat a város előljáróra igényleheti. Ahhoz a igény alapját alátámasszák szükség van akkreditált céggel zajmérésre, amelynek bizonyos szintet el kell érnie, amely igazolja a falszükségét. Ezzel a tanulmánnyal lehet a polgármesternek a megfelelő szerveknek jelezni a fal szükségét.

Az Eleven Gyál kérdőíves felméréssel dolgozik rajta, hogy átfogó képet kapjunk az autópálya zajterheléséről Gyálon, ezek alapján ajánlásokat fogunk tenni a polgármester úr felé, hogy hol történjen zajmérés.

Jelenlegi eredények alapján a következő eredményekre jutottunk:

A képen látható térképen minden pont egy kitöltőt jelöl Gyálon, aki naponta hallja az autópálya zaját és így nem tudják élvezni a kertvárosi nyugalmat. A térkép itt megtekinthető:

Ha úgy gondolod, hogy a Nálatok is problémát okoz az autópálya zaja, és még nem töltötted ki a kérdőívünket kérünk oszd meg velünk tapasztalidat, hogy minél teljesebb képet kapjunk a helyzetről.