Látogatás a DPMV Szolgáltató Zrt.-nél a Víz Koalíció Víz Hete eseménysorozat keretein belül

2024 Március 23.-án, a tavalyi évhez hasonlóan idén is szerveztünk egy DPMV telephely látogatást a Víz Hetén. Ennek az eseménynek köszönhetően lehetőségünk nyílt betekintést nyerni a DPMV Zrt. munkájába, és megismerni a vízellátás kulisszatitkait és a helyszínen lévő berendezéseket. Az Eleven Gyál tagokon kívül jelentkeztek helyi lakosok is akiknek fontos hogyan és milyen víz kerül a csapból a pohárba. A látogatás során a helyi dolgozók körbevezettek a cég gyáli telephelyén, ahol megtudtuk, hogy a nyers vizet két vízbázisból termelik ki, több kút segítségével. A vízbázison nemrég új kutakat is telepítettek, amelyek engedélyezése folyamatban van, ezek még nincsenek beüzemelve bár teljesen üzemképes állapotban vannak.

 

A két vízbázisból kinyert vizet a telephelyen átvezetik egy víztisztító berendezésen. A víztisztító berendezésben a vizet különböző méretű granulátum segítségével tisztítják, az ezeken a granulátomokon átengedett vízből a vas-mangán lerakódik és a megengedett határérték alá kerül ami azt jelenti, hogy nem tűnik el teljes mértékben. A tisztítási folyamat során keletkező iszapot a telephelyen ülepítik, majd elszállítják. Az így megtisztított vizet két tározóba továbbítják, ezek a tározók közül az egyik a telephelyen van, ez 2000 köbméteres, a másik a víztoronynál,  ami 1500 köbméteres. Óriás szivattyúk segítségével emelik fel a vizet a víztoronyba, ahonnan a gravitáció segítségével jut el a fogyasztókhoz. A szivattyúk nemcsak a víztorony feltöltését, de a rendszerben a szükséges nyomást is biztosítják amihez a víztorony is hozzásegít.

 

A DPMV Zrt. munkatársaival beszélgetve megtudtuk, hogy a rezsicsökkentés és a közműadó jelentős terhet ró a társaságra. Ennek ellenére a cég elkötelezett a minőségi vízellátás iránt, és a lehetőségeihez mérten folyamatosan fejleszti infrastruktúráját és szolgáltatásait valamint komolyan veszi a vízellátási felelősségét.

Az anyagi helyzet következménye egy másik komoly probléma is, a szakemberhiány, a munkatársak utánpótlása, mert a fizetés amit kínálnak elmarad a piaci átlagtól. Így amikor nehézségekkel szembesülünk a vízszolgáltatás kapcsán, akkor érdemes ezekre a körülményekre is gondolni.

 

Ezzel együtt egy nagyon komoly tájékoztatást kaptunk a helyszínen, sok minden világossá vált és egy dolgot sajnálunk, hogy bár nagyon sokan sokat panaszkodnak a szolgáltatás minősége miatt, mégis kevesen vették a fáradságot hogy eljöjjenek az eseményre. Mi rendületlenül próbáljuk a problémákat ismertetni a város lakóival, ezúttal is ez a cél vezérelt és ezt a jövőben is folytatjuk.

Azok a problémák, amelyekkel itt helyben szembesülünk, sajnos országosan léteznek, azaz nem csak Gyálon sok a csőtörés és nem csak Gyálon zavaros a víz. Ezért alapítottuk többekkel együtt  a Víz Koalíciót és ezért van a petíció, amit kérünk írjatok alá és osszátok is meg, amikor csőtörést vagy koszos vizet tapasztaltok.

Tiszta vizet a poharainkba! | SzabadaHang