A Gyált és Vecsést összekötő 578-as busz

FEJLEMÉNYEK

Az 578-as busz 2021. április 11. óta már a megváltozott útvonalon közlekedik, amelynek a menetrendjéről itt tájékozódhat:

A munkánk még nem ért véget, bár a busz már új útvonalon közlekedik, de mind Gyálon, mind Vecsésen szükség van még egy-egy buszmegállópár megépítésére, amelynek kialakítására a városvezetők korábban ígéretet tettek.
Kérjük, írja alá petíciónkat, melyet a polgármesterekhez fogunk eljutattni, hogy ezzel is jelezzük feléjük az igényt.

Legyen Gyálon új buszmegállópár a Vecsési út és Liszt Ferenc utca kereszteződésének közelében!

Már 136 aláírás 

Legyen Vecsésen új buszmegállópár a Besztercei utca és Lőrinci út  kereszteződésének közelében!

Már 21 aláírás 

Buszügy története

2019-ben kezdtünk gondolkodni a gyáli és vecsési Eleven szervezetekben, hogy miként lehetne javítani a két város közlekedési kapcsolatait. Kezdeti lépésként, kérdőív segítségével a lakosság igényeit mértük fel. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a két város között szükséges egy buszjárat létesítése, melynek a lakossági igény szerint a vecsési orvosi rendelőt, a gyáli piacot és a Market Centrált kellene érintenie. Időközben, a metrófelújítás miatt az 578-as járat elindult a két város között, de sajnos kedvezőtlen útvonalon, ezért kevés utassal.

2019 áprilisában közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz az 578-as járat tervezett kihasználtságára, valamint a pénzügyi-gazdasági adatokra vonatkozóan. Kiderült, hogy semmilyen tervezési, felmérési folyamat nem előzte meg a buszjárat bevezetését.

2019 tavasz-nyár folyamán, egy közlekedési szakember bevonásával kidolgoztunk egy új útvonaltervet. Szeptemberben Szlahó Csaba vecsési és Pápai Mihály gyáli polgármestereknek írt levelünkben ezt az útvonalmódosítási javaslatot elküldtük, majd mindkét polgármesterrel személyes egyeztetést kezdeményeztünk.

2020 nyarán utcai kopogtatással is elkezdtük gyűjteni a támogató aláírásokat, de a járványhelyzet megakadályozta ennek a folytatását.

2020 szeptemberében a két város polgármestere aláírásával támogatta a javaslatainkat, egyúttal egy gyáli és egy vecsési buszmegállópár építésére is ígéretet tettek.
Még ebben az évben ősszel a Magyar Közlekedési Klubnak és a Közlekedő Tömegnek is elküldtük a terveinket, akik jelezték támogatásukat.

2021. január elején a Közlekedéstudományi Intézettel, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Volánbusszal valamint a gyáli és a vecsési önkormányzat képviselőivel egyeztettünk. Ígéretet kaptunk, hogy bevonnak minket a további tervezésbe. Ez így is történt. Levélben megküldték az új tervet, mely a javaslatainkra épült, és amelyet véleményezhettünk. Az észrevételeinket beépítették. Egy javaslatunk maradt csak sikertelen: a vasárnapi járat indítása, de azt reméljük, hogy lehetőség lesz a későbbiekben újragondolni, amennyiben növekedni fog az utasforgalom. 

Tovább dolgozunk azon, hogy a helyi lakosok megfelelő tájékoztatást kapjanak a buszjáratmenetrend módosításáról, továbbá szeretnénk elérni, hogy a megígért új buszmegállópárok megépüljenek: Vecsésen a Besztercei utca és a Lőrinci utca sarkán, Gyálon pedig a Liszt Ferenc utca és Vecsési út kereszteződésének közelében.