Szociopoly a kiserdőben

 

A Kiserdő adott helyszínt június 10-én egy nagyon izgalmas társasjáték, a Szociopoly kipróbálásához. A Szociopoly megalkotója Bass László  mint játékmester velünk volt és egy mélyszegénységben élő vidéki család bőrébe bújva próbáltunk meg a hónap végéig eljutni leginkább kiürülő pénztárcával és felvett „kölcsönökkel”. És hogy teljesen hiteles legyen az élmény, még a nyári zápor is beterítette a tántoríthatatlan csapatokat.

Bass Laci és a lelkes kis csapat Itt már ázunk

A játék valós élethelyzetekre felépült tematikájú, ahol a gyerekes családoknál a családi pótlék illetve a közmunka program és a napszámos munkalehetőség adja a megélhetést. A kiszolgáltatottság és a tervezhetetlenség, a váratlan kiadások nehezítették a családok élethelyzetét hétről hétre, és a játék igyekezett egyfajta görbe tükröt tartani elénk, bemutatni a havi küszködést a megélhetáésért: fizetéstől fizetésig.

A játék végén a csapatok fele az uzsorásnál kötött ki és hitelért cserébe élte túl a hónapot. A jó hangulatú játék mindenkit elgondolkoztatott, hogy milyen külső segítség kellene ezeken a kistelepülésen élőknek, hogy a sorsuk és a gyerekeik sorsa megváltozhasson. A megélhetési problémák mellett, a kiszolgáltatottság mértéke volt megdöbbentő ill. az a tudás, amit Bass Laci hozott a terepi munkájából, hogy ezeknél a családoknál semmilyen jövőtervezés nem történik, csak a napi túlélés létezik.

A játék hevében A játék hevében

A kiszolgáltatottság az a közös pont, amelyet mi is érzünk, amikor a fejünk felett döntenek a lakókörnyezetünkről, mint például a kiserdő sorsáról.

Védjük meg együtt az utolsó, belterületi erdőnket:

Ne az erdőt pusztítva épüljön az idősek otthona Gyálon! | SzabadaHang

 

A Szociopolisok sem adják a kiserdőt