Kiserdő története és aktualitások

2021 tavaszának végén különös hírek kezdtek terjedni a gyáli közéletben. Az idősek otthona, melyet korábban a Bajcsy Zsilinszky utcai régi rendőrség helyére terveztek, új helyszínt kapott. Az Erdősor utcai gyáli kiserdő egy részének helyére szeretnék építeni. Hivatalos jelzések szerint a 4856/6 hrsz-ú, Toldi Miklós – Erdősor utcai erdő 1 ha-os részére. Ez Gyál utolsó, egybefüggő belterületi kiserdeje, amely véd az autópálya zajától, káros hatásaitól. 

A kiserdőn kívül Gyálon nincs üres terület, amely megfelelne a kívánalmaknak. Állítja legalábbis az önkormányzat. Ugyanakkor, aki ismeri Gyált, tudja, nincs így. Számtalan üres terület van, ahol fel lehetne építeni az idősek otthonát. Fontos leszögezni, az Eleven Gyálnak és a Gyáli kiserdővédőknek nem az idősek otthonával van baja. Közösségeink támogatják, hogy épüljön ilyen intézmény a városban. Akár abban a formában is, ahogy újabban eltervezték, hisz munkahelyeket, tőkét vonz a városba. Még ha a helyi idősek közül csak kevesen fogják tudni megfizetni a borsos árakat. Mi csupán azt kérjük az illetékesektől, az erdőt kíméljék meg, hiszen annyi üres terület van.

A hírek hallatára megindult a lakossági összefogás az erdő védelméért. Egy helyi nyugdíjas kutatómunkába kezdett, egy helyi anyuka elindította a lakossági aláírásgyűjtést, valamint létrejött a Gyáli kiserdővédők oldal is. Ők léptek fel először kezdeményezőkként. Megkeresésükre az Eleven Gyál is szövetségese lett a kiserdő ügyének. Felvettük a kapcsolatot a Renatur 2005 Bt.-vel. A társaság környezetvédelemmel, zöld területek hasznosíthatóságával foglalkozik. Megkértük őket, jöjjenek el, mérjék fel az erdőt. Az előzetes bejárás után árajánlatot kértünk szakértői véleményre, a gyáli kiserdő természetvédelmi értékéről, közösségi hasznosíthatóságáról. Gyűjtésbe kezdtünk, hogy ki tudjuk fizetni a hatástanulmányt. A közadakozás megmozdította a helyieket, és elindította a közösségi részvétel folyamatát. Akik adakoztak, tettek valamit az erdőért, kinyilvánították, számukra mennyire fontos. A későbbiekben az erdő és a helyiek kapcsolata egyre szorosabbá vált.

Tanulmány:

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1uAeGsB42GT2nisQubkWGQ0lt6HFLbJ4z

Elszámolás:

https://www.facebook.com/elevengyal/posts/2996093704043561

A júniusi testületi ülésre a helyi anyuka csendes tiltakozást jelentett be a kiserdő érdekében, melyhez az Eleven Gyál is csatlakozott. Az önkormányzati képviselők testületi ülésén téma volt a kiserdő, melyre néhány tagunk bejutott. Megpróbálták a képviselők figyelmét felhívni, az önkormányzat már korábban helyi védettség alá helyezte az erdőt. Szerették volna elérni, hogy a testület álljon el erdőromboló terveitől. A helyiek számára jóléti szempontokból nagyon hasznos az erdő. Szeretnék ezeket a jóléti funkciókat megőrizni, az erdő közösségi felhasználását szélesíteni. 

Testületi ülésről videó:

https://fb.watch/c_C5Dq96xn/

Júniusban, az Eleven Gyál meghívására, több civil közösség szolidaritási akcióban fejezte ki támogatását. Létrehoztuk a kiserdő vendégkönyvét, mely elsősorban a közösség és az erdő közti kapcsolat megteremtését szolgálta. Gyűjtöttük a helyiek pozitív élményeit a kiserdőről. Nem csak személyesen, de Facebookon kommentben is hozzá lehetett szólni. Ahogy gyűltek a történetek, nyilvánvalóvá vált, a közösségi hasznosításra van igény.

Szolidaritási videó:

https://fb.watch/c_CfXS8Tme/

Időközben létrejött a gyáli kiserdővédők Facebook-oldala, elindult a Ne az erdőt pusztítva épüljön az idősek otthona Gyálon!” c. aláírásgyűjtés és egy videókampány, ahol hírességek üzentek a kiserdő védelmében. Helyiek munkájából rögtönzött tanösvény jött létre az erdőben, amelyet a környéken élők el is kezdtek használni.

https://www.facebook.com/gyalikiserdovedok

 

 

A papíralapú aláírásgyűjtés aktivitása is fokozódott. Mind az Eleven Gyál tagjai, mind szövetségeseink járni kezdték azutcákat. Az aláírásgyűjtés, korábbi online és helyhez kötött formájából kitörve, a gyáli utcák ajtajain kopogtatássá változott. A gyűjtés ezen sorok írásakor is tart, az aláírások száma már bőven átlépte a kétezret, lassan a háromezer felé közelít. Ez igen jelentős számú aláírás, a gyáli szavazásra jogosult lakosság több, mint 10%-a, és még nem állunk meg!

Mi, helyi lakosok szeretnénk az erdőt megtartani, és közösségi színtérré fejleszteni. Ebben partnerei kívánunk lenni az önkormányzatnak – az eredeti, még 1993-ban elfogadott 13/1993 (VIII.26) rendelet alapján.

https://www.facebook.com/elevengyal/photos/a.1634979620154983/3006802932972638/

Sajnos az aláírások nem hatották meg a városvezetést. Hiába gyűjtöttünk össze sokezret, a polgármester részéről tapaszthatjuk, nem veszi komolyan a véleményünket. Rendszeresen hivatkozik rá, őt személyesen mennyien támogatják, a közvélemény vele van. Pedig a valóságban abban bízhat csak, sokan maradnak érdektelenek a témában. A novemberi közmeghallgatásra hiába mentünk el, kizárólag cinikus válaszokkal találkoztunk.

https://www.facebook.com/elevengyal/posts/3100654010254196

https://www.facebook.com/elevengyal/posts/3096092520710345

Próbáltunk egy cikket is elhelyeztetni a Gyáli Újságba de csak fizetett hirdetés formájában sikerült megjelentetni,  amire szintén közösségi gyűjtés útján sikerült a pénzt összeszedni.

https://www.facebook.com/elevengyal/posts/3046057225713875

https://www.facebook.com/elevengyal/photos/a.1634979620154983/3088782258108038

Úgy döntöttünk, a város vezetésének meggyőzése helyett a helyiek bevonására, az erdő közösségi használatának növelésére koncentrálunk. Ezért minden hónapban igyekszünk valamilyen közösségi programot szervezni az erdőbe. Célunk minél több gyálinak megmutatni, micsoda lehetőségek vannak a kiserdőben. 

A program májusban piknik volt. Majálist szerveztünk, kavicsfestés és fadíszítés szerepelt a programban. A lakosságot szimbolikusan szerettük volna bevonni a kiserdő védelmébe. A májusfákat őrfákként díszítettük az erdőben, hogy vigyázzák a többi fa épségét. A megmozdulásunk sikeres volt, körülbelül 40-en érezték úgy, május elsejét a kiserdő védelmére áldozzák. Jókat beszélgettünk, a kilátogató családok kicsitől nagyig találtak maguknak elfoglaltságot, szórakozást.

https://www.facebook.com/elevengyal/posts/3230896343896628

A kiserdő ügye továbbra is napirenden van. Egyre többen állnak mellénk, a kérdés csupán, a városvezetők hajlandók-e meghallani a helybeliek akaratát, vagy görcsösen ragaszkodnak az életminőségünket romboló, kizárólag a profitot szem előtt tartó beruházáshoz.