Kincskeresés és ökoklub a kiserdőben

 

A kiserdővédők és az Eleven Gyál közös projektje a gyáli kiserdő megvédése. Mindkét helyiekből álló szervezet célja, hogy megmaradjon Gyál utolsó belterületi erdeje. Ám közös gondolkodás után arra jutottunk, egyedül kevesek vagyunk a kitűzött eredmény megvalósításához. Nagyon fontos bevonnunk más helyi lakosokat is. Ezért közösségépítő események szervezésébe kezdtünk. A kiserdőt védelmező kampány kezdete óta a helyi lakosság egyre inkább használja a korábban az önkormányzat által elhanyagolt erdőt kikapcsolódásra. A közösségi térhasználatot szeretnénk erősíteni, ezért egyre gyakrabban fogunk programokat szervezni az erdőbe.

 

 

 

Júniusban kincskeresést és ökoklubot szerveztünk a kiserdőbe. A program célja az volt, hogy minél több család tapasztalja meg a természetben eltöltött idő szépségét. A Gyálhoz hasonló agglomerációs települések sokat küzdenek a közös terek hiányával. Különböző településeken gyakran hallani panaszokat a helyiektől, hogy nincs lehetőségük más lakosokat megismerni, nincsenek meg azok a helyek, ahol együtt közösségeket lehetne alkotni. Gyál szerencsés helyzetben van, hisz egyre bővülnek a lehetőségek, ahol az itteniek összejárhatnak, programokon vehetnek részt. Ennek egyik területe a gyáli kiserdő, ahol helyi civilek munkájából már régóta tanösvény és pihenőtisztás várja a kikapcsolódni vágyókat. 

 

A tanösvényt szerettük volna a közösséggel jobban megismertetni. Elsősorban kisgyerekes családokat vártunk a programra. A kincskereső program lényege volt, hogy menjenek végig a kijelölt útvonalon, olvassák el a kihelyezett táblákon szereplő információkat az erdőben élő állatokról és növényekről, majd töltsenek ki egy tesztet. Aki a kérdésekre ügyesen tudott válaszolni, és az elrejtett kincseket is megtalálta, házi akácmézet kapott jutalmul. Előzetesen arra számítottunk, az előkészített mézes tégelyek száma bőven felülmúlja majd a program résztvevőinek számát. Szerencsére nem így történt. Nagyon sokan jöttek el, már a program hivatalos kezdete előtt fél órával megjelent egy család, hogy szeretnének végigmenni a tanösvényen.

 

Nagyon jó hangulatban telt a délután. A kincskeresés után a kiserdővédők egyik tagja, egy helyi anyuka szervezésében tartottunk ökoklubot. A beszélgetés témája a fenntarthatóság volt. Arról volt szó, milyen sok praktika van, mellyel a személyes ökológiai lábnyomunk csökkenthetjük. Sok olyan ismeret van, mely korábban természetes volt a háztartásokban, ám a fogyasztás fokozására épülő gazdasági rendszerben megfeledkeztünk róluk, hisz arra neveltek minket, mindent vegyünk meg készen, cseréljünk, dobjunk el. Rengeteg hulladékot termelünk. Mára már közismert, milyen veszélyeket rejt magában a rengeteg szemét, melyet az emberiség előállít. 

Sok szó esett róla, hogy a háztartások a legtöbb szemetet a konyhában állítják elő. Sajnos a cégek a termékeiket rengeteg fölösleges csomagolásban árulják. Sokszor előfordul, hogy a figyelemkeltés, a jobb eladhatóság, magasabb profit érdekében nagy mennyiségű haszontalan csomagolóanyagot is ránk sóznak. A fogyasztó egyénileg ez ellen úgy is küzdhet, ha törekszik a csomagolásmentes vásárlásra. Beszélgettünk arról is, mennyi vegyszert használunk otthonainkban. Volt szó környezetbarát tisztítószerekről. Valamint azzal is foglalkoztunk, a kerti munkákban mennyit segíthet a komposztálás.

 

 

 

Elsősorban az egyéni utakról volt szó, mit tehetünk mi magunk azért, hogy a bolygót az emberi civilizáció számára élhetőnek megőrizzük. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy az egyéni életmód megváltoztatása messze nem elegendő. Hiába fogja vissza egyénileg a fogyasztó a szemét termelését, hiába csökkenti a karbonlábnyomát, él rettenetesen környezettudatosan, ha közben fennmaradnak a szennyező nagy ellátási láncok, ha mindennapi termékeinket a világ túlfeléről hozzák ide, ha a legnagyobb szennyező nagyvállalatok semmit nem tesznek, akkor a mi egyéni életmódbeli változtatásaink semmit nem érnek.

 

 

 

Éppen ezért a valódi változást csupán rendszerszinten lehet elérni, amit közös fellépéssel lehet kikényszeríteni. Az ökoklubhoz hasonló események ehhez is hozzájárulhatnak. Hisz az első lépés, ha sokan kezdünk el gondolkodni rajta, hogyan óvhatjuk meg az életre alkalmas környezetet a jövő generációi számára. Ráadásul a kiserdős programok a cselekvés felé is elmozdítanak, mivel épp egy fontos lokális környezeti problémát próbálunk megoldani. Próbáljuk megvédeni Gyál tüdejét.

 

 

 

Úgy érezzük, a program jól sikerült. Lépéseket tettünk az erdei közösség megszervezésében. Új embereket ismertünk meg. Megmutattuk, milyen szuper időtöltési lehetőségek rejlenek a kiserdőben. Mindeközben globális környezeti problémákról is beszélgettünk, cselekvésre sarkalltunk. Megfeleltünk a régi zöld jelmondatnak, cselekedj lokálisan, gondolkodj globálisan!

További képek és a fb. beszámolót itt találjátok:

https://www.facebook.com/elevengyal/posts/pfbid02Qq8Mk6698mNkSgRYsaRrDtQ6sxWWiqMm1yfS42YmKVPRcseTf5kuFfCSihFAeybsl

Július 9-én, szombaton jógáztunk, hamarosan erről is írunk. Legközelebb augusztus 13-án rajzórát tartunk a kiserdőben a kiserdőről.

https://www.facebook.com/events/3421245291445263/?ref=newsfeed