Kerekasztal beszélgetés

Miért kell védeni a városi erdőket?

 

A Kiserdő védelmének újabb állomásához értünk július 22-én szombat délután. A Focipálya Közösségi téren megrendezésre került egy izgalmas beszélgetés, melyen a résztvevőkkel közösen beszéltük át a városi erdők szerepét, jótékony hatásait a helyben élőkre és a klímára valamint a gyáli kiserdő egyben tartásának lehetőségeit.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

Rittling István, Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdészet, erdészetvezető

Márkuly István , permakultúra tervező, kivitelező, oktató

Fóti Viktória gyáli kiserdővédő, Eleven Gyál

Molnár Szilvi wekerlei kiserdővédő, Kiserdővédő Egyesület elnöke

Moderátor: Forrai Marcsi Gyüttment Találkozó szervező, korábban rádiós szerkesztő, riporter

 

A rendezvényt megelőzte egy hőkamerás mérés és tippeléses játék. A beszélgetés előtt megmértük a lombos árnyas erdő és a forró aszfalt hőmérsékletét.

Erdő belseje: 25-26 fok

Napos fű: 38 fok

Beton kis árnyékkal: 45-46 fok

Napos aszfalt: 49 fok

Bár nem a legforróbb napon készült a mérés (28-30 fok volt és délután 16-17 h között mértünk), így is 24 Celsius foknyi különbség volt az erdő és a napsütésnek folyamatosan kitett felület között.

A hőfok különbségre lehetett tippelni. Két résztvevő teljesen eltalálta és további 3 fő 1 fokra közelítette meg a végeredményt. A nyertesekkel készítettünk egy test hőtérképet.

 

A szemléltetéshez jégkockákat is letettünk az erdőbe és az útra, így több helyen is figyeltük, hogy milyen lassan illetve gyorsan olvadnak el. A napsütéses aszfalton 4,5 perc alatt olvadt el, míg a hűs erdőben, a fa tövében 12 perc alatt sem.

 

A beszélgetés során  betekintést nyertünk a Határ úti  Kiserdővédők 6 éve tartó munkájába, az erdészet szempontjait is megismertük egy ilyen elöregedett akácos esetében, amit a természetvédelmi kezelések segítségével meg lehetett volna már újítani a 30 év alatt. Kurgi mesélt a Keleten már rég elterjedt erdőfürdő sétákról, melyek az emberek mindennapjaiba beletartoznak és átharmonizálják a munkába sétálók hangulatát, lelki egészségét. Megemlítette még az Erdősor utcai ingatlanok piaci értékét, mely jóval többet taksál egy Erdő mellett, mint egy beton monstrum mellett.

A jó hangulatú beszélgetés dinnyézéssel zárult és a beszélgetésről  készült hangfelvétel elérhetőitt:

(1) Miért kell védeni a városi erdőket? – A teljes beszélgetés hangfelvétele – YouTube

Nézzétek meg az eseményről készült hangulatvideót is:

(1) Miért kell védeni a városi erdőket? – YouTube

 

Az eseményt, az Ökotárs Civil Térkép programja támogatta.

A videót  Chris Allennek, a képeket Weisz Csabának  köszönjük.