Hivatalos levelezések és tiltakozások a kiserdő beépítése ellen és a védettség megóvása érdekében!

A gyáli Kiserdőbe építendő Idősotthon beruházás körüli helyzet évek óta levelezési elfoglaltságot ad a közösségünknek. Összefoglaltuk a fontosabb hatósági megkereséseket, amelyeket azért tettünk, hogy megvédjük a gyáli kiserdőt.

Előzmény:

2020-ban olyan pályázati tervet fogadott el Gyál Város Önkormányzata, ami már akkor is egy elsődlegesen természetvédelmi oltalmat élvező erdő területére készült, bár volt másik 2 lehetőség is a tervek között, melyek a Bajcsy-Zsilinszky utcai régi rendőrségi telekre készültek és szintén a gyáli önkormányzat tulajdonában vannak. Az eredeti helyszínnel egyetértettünk de az önkormányzat végül egy nagyobb területi igényű beruházás mellett döntött, így került a kiserdőbe a tervezett idősek otthona.

Az Eleven Gyál közössége számos hivatali eljárásban szeretett volna megfelelő tájékoztatást kapni, hogy milyen módon lehet megakadályozni az erdő természetvédelmi oltalmának megszüntetését. A korábban 13./1993. (VIII.26.) önkormányzati rendelet volt hivatott a természetvédelmi oltalmat biztosítani az erdőnek, és ezt a 2023. szeptember 20-i testületi ülésen módosították ill. az érintett területen meg is szüntették és áthelyezték a Millenniumi park madárbarát kertjére.

A Kiserdő ügyében az elmúlt években levelezést folytattunk a Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztályával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal a helyi védettség megtartásával kapcsolatban.

 

 

Továbbá közérdekű adatkikérésekkel szerettünk volna teljes körű tájékoztatást kapni Gyál Város Önkormányzatának jegyzőjétől az oltalom módosításának részleteirő és az új természetvédelmi kezelési tervről, aminek jegyzői elutasítása után a Naih-hoz fordulva mégis kiadták az információkat. Ezt aztán nem fogadtunk el és beadványt írtunk az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, ill.  a természetvédelmi oltalom megszüntetése előtt a gyáli képviselők e-mail címére helyi lakosok segítségével felhívásokat küldtünk, hogy a képviselők NEM-mel szavazzanak a rendelet módosítására. A Pest Vármegyei Kormányhivatal jelenleg még adós  a törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatásával, amit az önkormányzati rendelet módosítása miatt indítottunk el.

Ahogy olvashatjátok, a kiserdős események mellett, megpróbálunk minden lehetséges fórumon ellenállást kifejteni a kiserdő védelme érdekében. Továbbra is figyeljétek az eseményeket és csatlakozzatok a gyáli kiserdővédők táborához.