Gyáli Mi Újságba cikk

Szeptemberben felvettük a kapcsolatot a Gyáli Mi Újsággal, miszerint egy cikket szerettünk volna megjeleníteni az erdővel kapcsolatban. Sajnos ezt a kérésünket elutasították, arra hivatkozva,  hogy a későbbiekben szándékoznak írni a kiserdő ügyéről és hogy akkor megjelenítik az álláspontunkat. A nem megjelent cikk alább olvasható.

Tavasz végén különös hírek kezdtek terjedni a gyáli közéletben. Az idősek otthona, melyet korábban a Bajcsy Zsilinszky utcai régi rendőrség helyére terveztek, új helyszínt kapott. Az Erdősor utcai gyáli kiserdő egy részének helyére szeretnék építeni. Hivatalos jelzések szerint a 4856/6 hrsz-ú, Toldi Miklós – Erdősor utcai erdő 1 ha-os részére. Ez Gyál utolsó, egybefüggő belterületi kiserdeje, amely véd az autópálya zajától, káros hatásaitól. Pikáns részlet, hogy a korábbi Bajcsy utcai helyszínen 6 lakásos társasházhoz parcelláznák fel a területet – ez derül ki a szeptemberi bizottsági és testületi anyagokból.

A kiserdőn kívül Gyálon nincs üres terület, amely megfelelne a kívánalmaknak. Állítja legalábbis az önkormányzat. Ugyanakkor, aki ismeri Gyált, tudja, nincs így. Számtalan üres terület van, ahol fel lehetne építeni az idősek otthonát. Fontos leszögezni, az Eleven Gyálnak és a Gyáli kiserdővédőknek nem az idősek otthonával van baja. Közösségeink támogatják, hogy épüljön ilyen intézmény a városban. Akár abban a formában is, ahogy újabban eltervezték, hisz munkahelyeket, tőkét vonz a városba. Még ha a helyi idősek nem is fogják tudni megfizetni a borsos árakat, a fiataloknak lehetőséget biztosít. Csupán azt kérjük az illetékesektől, az erdőt kíméljék meg, hiszen annyi üres terület van.

A hírek hallatára megindult a lakossági összefogás az erdő védelméért. Egy helyi nyugdíjas kutatómunkába kezdett, egy helyi anyuka magalakította a Gyáli kiserdővédőket. Ők léptek fel először kezdeményezőkként. Elsőként mondták ki, csináljunk valamit, mert ez így nem lehet! Nem vehetik el a környék egyetlen zöldfelületét! Megkeresésükre az Eleven Gyál is szövetségese lett a kiserdő ügyének. Felvettük a kapcsolatot a Renatur 2005 Bt.-vel. A társaság környezetvédelemmel, zöld területek hasznosíthatóságával foglalkozik. Megkértük őket, jöjjenek el, mérjék fel az erdőt. Az előzetes bejárás után árajánlatot kértünk szakértői véleményre, a gyáli kiserdő természetvédelmi értékéről, közösségi hasznosíthatóságáról. Gyűjtésbe kezdtünk, hogy ki tudjuk fizetni a hatástanulmányt. A közadakozás megmozdította a helyieket, és elindította a közösségi részvétel folyamatát. Akik adakoztak, tettek valamit az erdőért, kinyilvánították, számukra mennyire fontos. A későbbiekben az erdő és a helyiek kapcsolata egyre szorosabbá vált.

A júniusi testületi ülésre a helyi anyuka csendes tiltakozást jelentett be a kiserdő érdekében, melyhez az Eleven Gyál is csatlakozott. Az önkormányzati képviselők testületi ülésén téma volt a kiserdő, melyre néhány tagunk bejutott. Megpróbálták a képviselők figyelmét felhívni, az önkormányzat már korábban helyi védettség alá helyezte az erdőt. Szerették volna elérni, hogy a testület álljon el erdőromboló terveitől. A helyiek számára jóléti szempontokból nagyon hasznos az erdő. Szeretnék ezeket a jóléti funkciókat megőrizni, az erdő közösségi felhasználását szélesíteni. 

Júniusban, az Eleven Gyál meghívására, több civil közösség szolidaritási akcióban fejezte ki támogatását. Létrehoztuk a kiserdő vendégkönyvét, mely elsősorban a közösség és az erdő közti kapcsolat megteremtését szolgálta. Gyűjtöttük a helyiek pozitív élményeit a kiserdőről. Nem csak személyesen, de Facebookon kommentben is hozzá lehetett szólni. Ahogy gyűltek a történetek, nyilvánvalóvá vált, a közösségi hasznosításra van igény

Időközben létrejött a gyáli kiserdővédők Facebook-oldala, elindult a “Ne az erdőt pusztítva épüljön az idősek otthona Gyálon!” c. aláírásgyűjtés és egy videókampány, ahol hírességek üzentek a kiserdő védelmében. Helyiek munkájából rögtönzött tanösvény jött létre az erdőben, amelyet a környéken élők el is kezdtek használni.

  Időközben a papíralapú aláírásgyűjtés aktivitása is fokozódott. Mind az Eleven Gyál tagjai, mind szövetségeseink járni kezdték az utcákat. Az aláírásgyűjtés, korábbi online és helyhez kötött formájából kitörve, a gyáli utcák ajtajain kopogtatássá változott. A gyűjtés ezen sorok írásakor is tart, az aláírások száma már bőven átlépte a kétezret, lassan a háromezer felé közelít. Ez igen jelentős számú aláírás, a gyáli szavazásra jogosult lakosság több, mint 10%-a, és még nem állunk meg! Mi, helyi lakosok szeretnénk az erdőt megtartani, és közösségi színtérré fejleszteni. Ebben partnerei kívánunk lenni az önkormányzatnak – az eredeti, még 1993-ban elfogadott 13/1993 (VIII.26) rendelet alapján.

A labda önöknél pattog, tisztelt polgármester úr és képviselő-testület. A kérdés csupán az, hajlandók-e meghallani a helybeliek akaratát, vagy görcsösen ragaszkodnak az életminőségünket romboló, kizárólag a profitot szem előtt tartó beruházáshoz.