Erdei séta

Az Erdősor utcai Kiserdő ebben az évben is számos izgalmas program helyszíne volt. Az év végére egy könnyű helyismereti sétát szerveztünk benne, megemlékezve, hogy lett Gyál a homoki szőlők „Mekkája” ��. Az idegenvezetést és a sok információt köszönjük Fóti Viktóriának.

Szerencsére az időjárás is kegyes volt november 26-án, nem esett, nem fagyott és a
szél sem fújt el minket, és a nagyon szép molinok is kihelyezésre kerültek. Az erdő védelmét
mindenképp fent fogjuk tartani.

A séta kiinduló pontja a Jálics család egykori birtokán a Kereszttől
indult, ami kápolna helyén áll. A kitelepítések idején kényszerült a Jálics család elhagyni az otthonát, ami aztán a 60-as években elbontásra került. Meglátogattuk az egykori kastély helyét, ahol még fellelhető a pince gödre és az alapok a fák alatt. Illetve még a szőlő is áttörte magát a romokon.

A kiscsapat megtekintette a tavasszal bevarázsolódott információs táblát és padot, majd keresztülmentünk az erdős részen. Még látszott az egyik takarmányozáshoz készült silo gödör és a medence betongyűrűjéből is egy rész. A középső erdőtag rejti a Kisösvényt, és számos madár odut is, ahol rendszeresen találkozunk kutya sétáltató, és gyerekes családokkal is. Vagy épp nyúllal �� Ezen a részen is információs táblák segítették a tájékozódást, sőt a Foci pályán padok és homokozók várták az árnyékot kereső kisgyerekes szülőket.

 

Az erdő tisztaságának fenntartásában a civilek munkája nélkülözhetetlen és nagy segítségünkre volt egy titkos segítő is, aki 3 fa kukát készített és helyezett ki, hogy a szemét kérdés is megoldódjon. A Kisösvény végén a Toldi utca is keresztezi az erdőt, és a mögötte lévő erdőtag is rejtett csodákat. Például a világító Jézus szobrocskát az egyik fán illetve jó pár lilapereszkével is lehetett találkozni az előző napok esős időjárása kapcsán.

A túra talán ¾ órás séta volt, és reméljük tudunk még ilyen kis csapattal kirándulni az erdőben a jövő évben is, amikor már talán fa ültetésről is lesz hír.

Az eseményről szóló fb. poszt itt megtekinthető:

https://www.facebook.com/elevengyal/posts/pfbid02ib5mkxBCiZo4JedDhP3CJs3Zantqj6rC6shnhZQu4axaPEY189UvP3HTUaqHsmKZl

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk mindenkinek!