Erdei Jóga a kiserdőben

A kiserdő megmentéséhez elengedhetetlen közösségépítés tovább folytatódott július 16-án, szombaton. Ezúttal jógáztunk az erdőben.

Ahogy a korábbi posztokban írtuk, célunk, hogy az erdőt aktívan használó közösséget hozzunk létre. Akkor fog egyre több gyáli a természeti környezet beépítése ellen zajló harc mellé állni, ha minél többen ismerik fel, mennyire jó dolog, ha van zöldterület a közelben. Márpedig a természet szeretetét nehéz száraz grafikonokkal, az életkörülményre gyakorolt pozitív hatását bemutató adatokkal elérni. Csak akkor fog kialakulni, ha magunk is megtapasztaljuk, mennyire csodálatos dolog a zöld környezet, mennyire sokrétűen járul hozzá az életminőségünkhöz. Ezért igyekszünk minél több embert kivinni az erdőbe. A múltkori ökoklub és kincskeresés után most a jógán volt a sor.

 

A programra korán reggel került sor. Az időpont ellenére egész szép létszámban jöttek érdeklődők. 60 perces programot csináltunk végig. Mivel a csoport fele még soha nem jógázott, a gyakorlatokat vezető oktató igyekezett a teljesen kezdő nehézségi szintet belőni. Mivel mindenki bírta az egy órás mozgást, bátran kijelenthetjük, sikeres volt.

Minden sporttevékenységnél nagyon fontos a bemelegítés, ezért a jógázást mi is azzal kezdtük. A himalájai jógatradíciónak megfelelő gyakorlatokat végeztünk az első 15 percben. A korai időpont miatt főként ébresztő gyakorlatok voltak. 

 

 

Miután mindenki megfelelő üzemi hőfokra került, belevágtunk az ászana gyakorlásba. 30 percen keresztül végeztünk különböző gyakorlatokat. Sokan voltak köztünk, akik korábban soha nem jógáztak, ezért főként kezdő gyakorlatokat csináltunk. A reggeli kezdés miatt, elvégeztünk egy könnyített napüdvözlet sorozatot is. 

 

 

A jógázást 15 perc relaxációval zártuk. Az idő egyik felében dinamikus relaxációt végeztünk, mely izmaink megfeszítéséből és ellazításából állt. Mivel gyakran kezdőként még nem tudjuk tudatosan ellazítani a testünket, szükséges volt a segítség. Ezért bizonyos izomcsoportokat feszítettünk meg, majd lazítottunk el. Végül vezetett relaxációval zártuk a jógázást.

A program azonban nem ért véget a sportolással.

Bár nagyszerű élmény volt, és annak is nagyon örülünk, ha hozzásegíthetünk néhány helyi lakost, hogy fittebb, egészségesebb életet éljen, a célunk nem kizárólag a közös mozgás volt.

 

Szeretnénk a kiserdőt élő találkozóhelyként használni. Olyan közösségi térként, ahol megismerhetjük egymást. Levezetésként reggelivel készültünk. Miközben a friss zöldségeket, almaszeleteket ropogtattuk, beszélgettünk a kiserdő helyzetéről, a további lehetőségekről. A jóga résztvevői olyan lakosok voltak, akik elköteleződtek az erdő ügye mellett. Adományokat is gyűjtöttünk a folytatásához és 4 900 Ft-ot kaptunk, köszönjük.

Ha voltatok, ha nem voltatok az erdei jógán, mindenképp gyertek a következő közösségi alkalmunkra! Használjátok a kiserdőt, vegyétek birtokba a város tereit!