Civil Séta Gyálon 2.0

Civil sétánk második alkalommal Gyál Millenniumi park Madárbarát kerjétől indult, amely egy elhanyagolt terület és amelyet helyi védettség alá vett az önkormányzat épp a szeptemberi testületi ülésen azért, hogy a helyi kiserdő beruházási területéről fel tudja oldani a védettséget. Ezért aztán megnéztük milyen természetvédelmi oltalomra érdemes értéket tudunk felfedezni (semmit).

A Millenniumi park sarkához érve felidéztük az Eleven Gyál köztéri beszélgetéseit 2018-ból.

A következő állomásunk a Kolozsvári utca volt, ahol járdaszínezéssel hívta fel a közösségünk a figyelmet Gyál járdáinak állapotaira, ezt idéztük fel, miközben ezen a szakaszon azóta megújult a járda de Gyál többi részén azóta sem.

A következő állomás a Munkácsy sarok volt, ahol a közvilágítás ügyünket idéztük fel és itt meséltünk a fénymérés és annak következményeiről..

A Bajcsy-Zsilinszky utcához érve bemutattuk, hogy a régi rendőrségi épület is egy lehetséges helyszíne volt az Idősotthon beruházásnak, ami miatt a Kiserdőt ki akarják jelenleg vágni, 2 terv is készült a területre, mégis a legmonumentálisabb tervet fogadták el, ami egy természetvédelmi oltalom alatt álló erdőre készült.

A járdát is megnéztük és felidéztük az évekkel ezelőtti töredezett járdából kibukkanó kavicsok festését, ami azóta sem lett felújítva. És a buszmegálló melletti Eleven Gyál által kibetonozott rész jelenleg a legkorszerűbb a többi szakasz mellett.

Tovább haladva a Pozsonyi utcában a Vakrandi helyszínét és az első közvilágítási akció helyszínét kerestük fel, ahol annak idején kihelyezésre kerültek az első szlogenek: “Se lámpa Se járda, Se látni, Se járni”

És bár a gyáli önkormányzat határozatot hozott a további lámpatestek felhelyezéséről ezek még sem kerültek kivitelezésre. Erről később külön írunk.

Az Erdősor utcába érve megnézhettük a sokat megélt Kiserdő információs táblákat, melyeket az eredeti helyükről az önkormányzat többször is eltávolított, mert az Idősotthon projektjük miatt nem túrték meg az erdőben. Sem a padokat, sem a fedett homokozót, de még az egyik lakos által készített szemeteseket sem.

Ez az utolsó erdőtag ugyanis magánkézben van, innen ezért nem távolították el az MKKP pályázatából megvalósított információs táblákat. Az erdő ösvényein keresztül átsétáltunk az Idősotthon miatt kivágásra kerülő erdőtagba, ahol rengeteg tölgyfamagoncot is megfigyelhettünk utunk során.

És végül beértünk a Focipálya Közösségi térbe, ahol forralt bor és pogácsa várta a szeles időjárás ellenére is kitartó sétálókat. Kihelyeztük még a Kiserdő Emlékkönyvét amelybe a látogatók a Kiserdőhöz fűződő élményeiket tudják megosztani valamint egy közös kiállásra hívtuk a résztvevőket azért hogy kifejezzük a véleményünket a kiserdő beépítése ellen.. A séta jó hangulatú és reményteli volt, bár az időjárás ellenünk dolgozott.

Tavaszra több meglepetéssel is készülünk és ezek előkészítő munkája is zajlott a séta végén. Figyeljetek minket, osszátok meg a posztjainkat és vigyétek hírét az önkormányzat be nem váltott ígéreteinek:

Nincs járdafelújítási program

Nincs közvilágítás fejlesztés

Nincs buszmegállópár a Liszt Ferenc-Vecsési saroknál

Nincs 30 éve megújítva az Erdősor utcai kiserdő

A program a Részvétel Hete 2023 eseménysorozat része, aminek főszervezője a CKA. A program az Európai Unió társfinanszírozásában valósul.