Civil Séta Gyálon 1.0

A Részvétel Hete programsorozat részeként az első gyáli Civil Sétánkat október 1-én tartottuk, amely az ipari park , összekötő út és az 578-as buszmegálló ügyét mutatta be.
👣Végigsétáltunk a Határ-Wesselényi utcán, majd a végállomás a Liszt Ferenc-Vecsési kereszteződés volt.
🗣A helyben élőktől sok információt kaphattak a résztvevők az ipari park és az összekötő út történetéről.. Kálváriájuk akkor kezdődött, amikor megtudták, az összekötő út valójában nem az ő utcájuk (Határ, Wesselényi) forgalmának csökkentésére épül, hanem a tervezett ipari park kiszolgálására. Félő, hogy ez az ipari park nem áll meg 236 000 négyzetméternél és hogy a megnövekedő forgalomra kevés lesz ez az összekötő út is, így aztán ez ismét a városunkban csapódik le.
🌳Az is elhangzott, hogy egy megtalált legújabb dokumentáció szerint 14 000 négyzetméteren erdő kialakítását tervezik, de picit félve mernek/merünk reménykedni ennek a valóságában.
🧐Közelebbről is megnézhettük a Magna beruházást, amely nem régiben vált kiemelté azért, hogy az eredetileg 14 méter magasságot szabálytalanul 20 méteresre lehessen növelni.
➡️Közösen megállapítottuk, van még miért küzdeni a jövőben, hogy az itt lakók ha nem is kaphatják vissza régi, nyugodt életüket De legalább enyhítsék a károkat, pl. egybefüggő zajvédelemmel (mert a Wesselényi szakaszon ez hiányzik), kártalanítással.
🚌A séta utolsó állomása, a Vecsési-Liszt F. sarok volt, ahová évek óta szeretnénk egy buszmegállópárt, hogy az 578-as busz elérhetővé váljon az itt élőknek. Ezen a helyen elmeséltük a Vecsés-Gyált összekötő buszjárat történetét, amiért a mi közösségünk sikeresen harcolt.
➡A Volán ígéretet tett arra, ha megépül a megálló, ők megállítják itt a buszt. Polgármester úr is aláírt egy támogató nyilatkozatot még 2020-ban.
➡A résztvevők közül többen is panaszkodtak, hogy igen, ők eléggé kiesnek a közösségi közlekedésből. Polgármester úr pedig panaszkodott hogy nincs kihasználtsága az 578-as busznak. Hát itt a lehetőség!
✅❌Közös kiállásokkal mutattuk meg, hogy mit SZERETNÉNK és mit NEM!
🤝A séta közben még sok hasznos információ elhangzott és beszélgetések, kapcsolatok alakultak. Azért szeretjük ezeket az alkalmakat, mert Gyál különböző területein élők, beleláthatnak egymás élethelyzeteibe, körülményeibe és kapcsolódhatnak. Rájöhetünk, nem vagyunk egyedül a gondjainkkal.
🙏Köszönjük, hogy velünk tartottatok és NE FELEJTSÉTEK folytatjuk a küzdelmet a kertvárosért!
➡A program a Részvétel Hete 2023 eseménysorozat része, aminek főszervezője a CKA . A program az Európai Unió társfinanszírozásában valósul.
📷A képeket készítette Gubek István, az eseményről készült fotóalbum pedig itt megtekinthető⬇