Mégis fény derül Tiborcz István ügyeire? (klubradio.hu)

Kíváncsi gyáliak beperelték az Európai Bizottságot, mert tudni szeretnék, hogy Orbán Viktor vejének cége hogy rontotta el a közvilágítást.
Úgy tudni, hogy súlyos visszásságokat tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) azoknál közvilágítási projekteknél, amelyeket az Elios Zrt. nyert el. A miniszterelnök vejének cége Gyálon is vállalta a korszerűsítést, amit uniós pénzből valósítottak volna meg. A helyiek úgy vélik, hogy romlott a település világítása, ezért az Eleven Gyál nevű civil szervezet szeretne hozzáférni az OLAF jelentéséhez, de nem lehet.

Kaputa Júlia, a Társaság a Szabadságjogokért politikai szabadság projektjének munkatársa elmondta, hogy az Európai Bizottság azért nem adja ki a jelentést a civileknek, mert azt csak az érintett ország hatóságainak köteles elküldeni. Azok pedig eldönthetik, hogy nyilvánosságra hozzák-e, vagy sem. A magyar hatóságok pedig nem akarták, hogy kiderüljön bármi is. Így nem maradt más lehetőség, mint beperelni az Európai Bizottságot az iratok megszerzése érdekében.

A magyar hatóságok egyébként bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. Hogy valami mégis gyanús, azt jól jelzi, hogy a projektek számláit ki sem küldték az EU-ba, így Tiborczékat a magyar adózók pénzéből fizették ki.

Kaputa Júlia elmondta: a TASZ szerint nem szabad hagyni, hogy az illetékesek elkerüljék a számonkérést, folyamatosan dolgozni kell azon, hogy a hatalom átláthatóan működjék.

Forrás: https://www.klubradio.hu/adasok/megis-feny-derul-tiborcz-istvan-ugyeire-111115